Nyheter

Fjärrvärmenätet i Östhammar byggs ut

Under hösten bygger Neova ut fjärrvärmenätet i Östhammar och ansluter fastigheter.

Nuvarande etapp i expansionen innebär att delar av Norra Tullportsgatan berörs av grävarbeten mellan SKB och busstorget. Detta arbete beräknas vara klart under v. 45.Välkommen till "Öppet hus" på torvtäkten Kaartivuoma

Nyfiken på hur ett modernt torvbruk fungerar? Vi på Neova bjuder in till ett ”Öppet hus” på vår torvtäkt Kaartivuoma som ligger i Haparanda kommun. Vi vill visa er torvens möjligheter och bjuder därför in till en eftermiddag där vi även visar upp våra moderna torvmaskiner och traktorer.

Mer än 30 års erfarenheter av torvbruk har gett oss stora erfarenheter som vi vill dela med oss av och öka kunskapen om torv och hur ett modernt torvbruk fungerar idag.Stort tack till alla som kom och besökte oss vid Stänges-Forell och Trottagården.

Förra veckan på tisdagen och torsdagen så var det åter dags för våra Öppna hus på torvtäkter igen. Tisdagen den 19 maj var vi på torvtäkten Stänges-Forell och torsdagen den 21 maj på torvtäkten Trottagården. Både markägare, allmänhet och media fick en möjlighet att på nära håll se och ställa frågor om hur ett modernt torvbruk bedrivs idag. Vi kan med glädje konstatera att intresset var stort med många besökare vid bägge tillfällena.

Vädrets makter stod på vår sida. Efter att det vid bägge tillfällena hade varit intensivt regnande så bjöd dagarna på fint väder. Besökarna fick information om hur man lokaliserar nya torvtäkter, söker tillstånd, hur själva torvproduktionen går till samt torvens olika användningsområden.Välkommen till ”Öppet Hus” på torvtäkten Trottagården

Nyfiken på hur ett modernt torvbruk fungerar? Vi på Neova bjuder in till ett ”Öppet hus” på vår torvtäkt Trottagården som ligger i Hylte och Gislaveds kommuner. Vi vill visa er torvens möjligheter och bjuder därför in till en eftermiddag där vi även visar upp våra moderna torvmaskiner och traktorer.

Mer än 30 års erfarenheter av torvbruk har gett oss stora erfarenheter som vi vill dela med oss av och öka kunskapen om torv och hur ett modernt torvbruk fungerar idag.Välkommen till ”Öppet Hus” på torvtäkten Stänges-Forell

Nyfiken på hur ett modernt torvbruk fungerar? Vi på Neova bjuder in till ett ”Öppet hus” på vår torvtäkt Stänges-Forell som ligger i Vara, Falköpings och Herrljunga kommuner. Vi vill visa er torvens möjligheter och bjuder därför in till en eftermiddag där vi även visar upp våra moderna torvmaskiner och traktorer.

Mer än 30 års erfarenheter av torvbruk har gett oss stora erfarenheter som vi vill dela med oss av och öka kunskapen om torv och hur ett modernt torvbruk fungerar idag.Neova bygger fjärrvärmenät i Östhammar

Bioenergiföretaget Neova håller på och bygger ett fjärrvärmenät i Östhammar. Arbetet pågår för fullt och efter den första utbyggnaden nu under våren 2015 så kommer kulvertnätet att vara ca 1,4 km långt. Produktionen av värme kommer att ske med biobränsle i form av pellets som är skonsamt för miljön.

Bland kunderna som ansluts nu i första skedet finns Östhammars kommun, SKB, Credentia, bostadsrättsföreningar och enskilda fastigheter. Det nya nätet kommer att ha kapacitet att ansluta fler kunder framöver.

Neova har sedan tidigare ytterligar två fjärrvärmenät i Östhammars kommun, både i Gimo och Österbybruk.Torv – en del av framtidens hållbara energiförsörjning

I Sverige sitter vi på en unik energitillgång eftersom hela 25% av landets yta är täckt av torv. Torven kan ersätta en stor del av fossila bränslen som vi idag är tvungna att importera. En lokal energikälla, som ansvarfullt nyttjad bidrar till både positiv klimatpåverkan och är en del av framtidens hållbara energiförsörjning.

Vill man möta energibehovet på ett klimatsmart sätt är torvproduktion en unik och lokal tillgång som kan göra oss mindre beroende av att importera till exempel kol och olja. Något som i dag, med tanke på det spända läge som råder i vårt närområde, även handlar om att säkerställa energiförsörjning,säger Torbjörn Claesson, VD på bioenergiföretaget Neova.Svensk torv ger tryggare energiförsörjning

Det är dags att ge torven en plats i den svenska energimixen. Det skriver Claes Rulcker och Torbjörn Claesson i en debattartikel i UNT.

Läs debattartikeln på unt.seTorv – ett klimatsmart alternativ som räddar vår framtida energiförsörjning

Sverige sitter på en unik energitillgång då hela 25% av landets yta är täckt av torv. Torv är en av lösningarna för att minska utsläppen av växthusgaser och en del av ett hållbart energisystem, men Sverige är det land i EU som har minst andel torvutvinning jämfört med landets totala torvareal. – Det är märkligt att vi fortfarande importerar kol och olja när vi har en egen, bättre, naturtillgång som till stor del är outnyttjad och som skulle kunna minska vårt beroende av importerad energi, säger Torbjörn Claesson, VD på bioenergiföretaget Neova.

Kolanvändningen har ökat med 40% mellan 2012 och 2013 enligt SCB:s statistik trots strävan efter att ersätta kolet med biobränslen, sopor och returträ, varvid de två sistnämnda importeras i stora mängder.

Att använda torv i energiproduktionen har stora fördelar.Tack till alla som kom och besökte oss på Gräsmyrarna.

Igår den 26 juni var det så dags igen för ett ”Öppet hus” på torvtäkt. Denna gång var vi på torvtäkten Gräsmyrarna i Bräcke kommun i Jämtlands län. Åter så fick alla besökare en möjlighet att träffa oss och ställa frågor om hur ett modernt torvbruk bedrivs och till vår glädje kan vi konstatera att intresset var stort.

Trots ett ihållande regnande och ganska kyligt väder så kom det uppskattningsvis ett 75-tal personer och besökte oss denna torsdag. Det kom till och med en hel busslast med besökare!Värme

Allt fler svenskar efterfrågar värme från förnyelsebara bränslen. Neova...

Torv

Torv är ett förnybart lokalt bränsle och utmärkt jordprodukt. Neova har...