Stort tack till alla som kom och besökte oss vid Stänges-Forell och Trottagården.

Förra veckan på tisdagen och torsdagen så var det åter dags för våra Öppna hus på torvtäkter igen. Tisdagen den 19 maj var vi på torvtäkten Stänges-Forell och torsdagen den 21 maj på torvtäkten Trottagården. Både markägare, allmänhet och media fick en möjlighet att på nära håll se och ställa frågor om hur ett modernt torvbruk bedrivs idag. Vi kan med glädje konstatera att intresset var stort med många besökare vid bägge tillfällena.

Vädrets makter stod på vår sida. Efter att det vid bägge tillfällena hade varit intensivt regnande så bjöd dagarna på fint väder. Besökarna fick information om hur man lokaliserar nya torvtäkter, söker tillstånd, hur själva torvproduktionen går till samt torvens olika användningsområden. Vidare informerades även om efterbehandling, vad som händer när täkten avslutas då man antingen planterar skog eller anlägger våtmark. Till Stänges-Forell kom det uppskattningsvis ca 150 personer och till Trottagården kom det ca 230 personer.

-Vi är mycket glada att intresset var så stort och att så många vill veta mer om torven och vad den kan användas till. Vi inom Neova har i över 30-år skördat torv och den erfarenhet och gedigna kunskap detta har gett vill vi gärna dela med oss av, säger Torbjörn Claesson, vd Neova, som var mycket nöjd med evenemangen.

Ytterligare ett ”Öppet Hus” kommer att arrangeras i år den 7 juli, vid torvtäkten Kaartivuoma som ligger ca 4 mil norr om Haparanda.

Ann-Cathrin Eklund
Kommunikationschef Neova
Tel 0705-57 27 02
Mail ann-cathrin [dot] eklund [at] neova [dot] se

Korta fakta om torv
• Sverige har skördat torv för industriellt bruk sedan 1800-talet. Torven har man dock använt sig av i olika syften ännu längre tillbaka i tiden. Torv används idag som bränsle, som ett högeffektivt strömedel inom djurhållning samt också som odlingstorv.
• Torv är en viktig energikälla, och då bara inte ur ekonomisk synvinkel. Om torven skördas och nyttjas på rätt sätt, kan vi skapa både arbetstillfällen och energi, men även minska det koldioxidläckage som uppstår ur tidigare påverkade torvmarker.
• Tillväxttakten på våra myrar varierar, men som ett medelvärde i höjdled, brukar man räkna med 0,5 mm per år. Det finns undersökningar som indikerar en naturlig tillväxt på uppemot 10 cm per år (källa: stiftelsen Svensk Torvforskning).
• Hela 25 procent av Sveriges yta är täkt av myrmark, endast 0,1 procent av detta nyttjas idag till torvproduktion. Torvtillväxten är 20 miljoner m3/år.Värme

Allt fler svenskar efterfrågar värme från förnyelsebara bränslen. Neova...

Torv

Torv är ett förnybart lokalt bränsle och utmärkt jordprodukt. Neova har...